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10 cosas que debes saber sobre el aceite de oliva virgen extra

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Los olivos se cultivan en varias regiones del mundo: Grecia, Argentina, Francia, Italia, Turquía, Portugal, Túnez, Marruecos e incluso California. Pero nunca he visto un país que proteja este oro líquido como lo hacen los españoles. Hay alrededor de 32 áreas protegidas, y los buenos aceites de oliva pueden variar de $15 a $100+ por botella.

He estado estudiando este tema durante mucho tiempo, pero la experiencia más gratificante fue recientemente pasar un día con Rosa Vaño, presidenta de Castillo de Canena, el aceite de oliva más premiado en España, producido en la mágica región de Andalucía. Ella me inspiró a perfeccionar esta lista para ti:

-No se trata de dinero: Si compras por precio, pierdes calidad, sabor y beneficios para la salud. Invierte más en tu aceite de oliva. Hay muchos aceites de baja calidad y procesados químicamente.

-Almacenamiento y frescura: La luz, el calor y el oxígeno son enemigos del aceite. Compra una botella de vidrio oscura y no olvides verificar la fecha de consumo. El aceite pierde aroma, sabor, propiedades y se oxida con el tiempo.

-Compra de una fuente de confianza: Compra en línea, directo del productor o en una tienda gourmet. Busca que indique el tipo de oliva utilizado, que provenga de una sola región y, si tiene una certificación regional como DOP/PDO o IGP/PGI, ¡mejor aún!

-Busca “virgen extra” en la etiqueta: El AOVE no requiere proceso químico para ser comestible. Evita las etiquetas que dicen “Puro”, “Light” y “Extra Light”. Estos aceites tienen defectos y se alteran químicamente antes de agregar aceite de oliva virgen extra para dar sabor.

-¿Qué hace que sea virgen extra? Debe cumplir con estrictos parámetros de calidad, establecidos por el Consejo Oleícola Internacional (COI).

-Extracción en frío: “Extracción en frío” y “primer prensado en frío” es lo mismo. Todo AOVE debe producirse a temperaturas frías y solo con aceite del primer prensado.

-Valor de ácido y su costo: El valor de ácidos grasos libres aumenta según cómo se recolectan las aceitunas y cuán pronto comienza la extracción. El AOVE debe tener un valor inferior al 0,8%. Los de buena calidad están por debajo del 0,5%, y los mejores pueden tener tan poco como el 0,1%. ¡Busca el mejor! Se invierte mucho en seleccionar aceitunas frescas y los costos, marcan la diferencia que debemos respetar.

-Sabor: Al igual que pasa con el vino, hay muchas de variedades de olivas, cada una con un color, aroma, sabor y beneficios para la salud diferentes. Las más comunes en España son la Arbequina (suave y mantequilloso), Hojiblanca (afrutado y picante con notas verdes), y Picual (sabor a aceituna verde, amargo y picante). ¡Confía en mí, todas son diferentes!

-¡Es saludable! Estudios muestran que es el más saludable de todos los tipos de grasas comestibles. Sus beneficios son interminables, incluso ayudando a tu corazón, restricción calórica, depresión, inflamaciones, lucha contra el cáncer, el envejecimiento y más.

-¡Sí, puedes cocinar con el AOVE! Lo uso para todo, ¡incluso para mis tostadas de la mañana, para saltear, freír y hornear. Úsalo para realzar tus platos. La temperatura de freír no altera su composición química, si se mantiene por debajo de 375°F. Para asar, úsalo al terminar tus carnes o verduras. ¡Un sabroso aceite de oliva virgen extra puede reemplazar la mantequilla y el aderezo en cualquier plato! ¡Lleva calidad, salud y sabor a tu cocina!

10 THINGS YOU NEED TO KNOW ABOUT EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

Olive growing regions are all over the world: Greece, Argentina, France, Italy, Turkey, Portugal, Tunisia, Morocco, and even California. But I have never seen a country that protects this liquid gold as Spaniards do. There are around 32 protected areas, and good olive oils can range from $15 to $100+ per bottle.

I’ve been studying this topic for a long time, but the most rewarding experience was spending a day with Rosa Vaño, president of Castillo de Canena, the most awarded olive oil in Spain, produced in the magical region of Andalucía. She inspired me to fine-tune this list for you.

IT’S NOT ABOUT MONEY

If you shop by price, you lose quality, flavor, and health benefits. Start spending more on your olive oil. There are many cheap, low-quality, and chemically processed oils.

STORAGE & EXPIRATION DATE

Light, heat, and oxygen are enemies of oil. Buy a dark glass bottle and don’t forget to check the “best before” date. Oil loses aroma, flavor, properties, and oxidizes over time.

BUY FROM A TRUSTED SOURCE

Buy online, directly from the producer, or from a gourmet store. Look for the type of olive used, make sure it comes from only one region, and if it has a regional certification like DOP/PDO or IGP/PGI, even better.

LOOK FOR EXTRA VIRGIN ON THE LABEL

EVOO does not require any chemical processing to become edible. Avoid the “Pure,” “Light,” and “Extra Light” on the label. These oils have serious defects and are chemically altered before they add extra virgin olive oil to add flavor!

WHAT MAKES IT EXTRA VIRGIN?

It must meet strict quality parameters set by the International Olive Council (IOC).

COLD EXTRACTION

“Cold extraction” and “first cold-pressed” are the same. All EVOO has to be produced in cold temperatures and only from oil from the first press.

ACID VALUE & ITS COST

Free fatty acid value goes up depending on how the olives were picked, treated, and how soon the extraction starts. Extra virgin olive oil must have a value under 0.8%. The best quality ones are under 0.5%, and the top ones can be as low as 0.1%. Search for the best! Obviously, a lot of effort goes into collecting and picking fresh, healthy olives, and the costs make a difference that we have to respect.

FLAVOR

Just like wine, there are hundreds of olive varieties, each one has a different color, aroma, flavor, and health benefits. The most famous varieties in Spain are, for example, Arbequina (smooth and buttery), Hojiblanca (sweet and spicy with green notes), and Picual (bitter, the strongest one). Trust me, they are all different! If you find a blend of these called “coupage,” that’s good too.

IS HEALTHY!

Of all the edible oils, EVOO has one of the highest levels of monounsaturated fatty acids. Studies have shown that consumption of these acids makes extra virgin olive oil without question the healthiest of all fats. The list of benefits is endless, even helping with your heart, caloric restriction, depression, inflammations, fighting against cancer, combating aging, and more!

YES, YOU CAN COOK WITH OLIVE OIL!

I use it for everything, even for my toast in the morning! Actually sautéing, frying, and baking too. It can be used to elevate all your dishes. Frying temperature does not alter the chemical composition if kept below the smoke point (370°-405°F). For grilling, use it to finish your meats or vegetables. A flavorful extra virgin olive oil can replace butter on any dish!

Bring quality, health, and flavor to your kitchen!

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